nedelja, 06. januar 2013

Zdrave kreacije za naše malčke by Mojca Kurent

ZDRAVO SLASTNO IN ENOSTAVNO - 

MINI PRESNE KROGLICE ZA NAŠE NAJMLAJŠE by Mojca Kurent


Pri izdelavi presnih kroglic nam lahko pomagajo otroci. Uporabimo ekološke sestavine. Pripravimo lešnike in jih olupimo tako, da jih suho popražimo na ponvi in, ko se segrejejo, lupina začne odpadati, ostale lešnike, pa še tople povaljamo med dlanmi in lupinica odpade.

Potrebujemo:
  • 40 dag mletih lešnikov
  • 10 dag mletih sončničnih semen
  • 20 dag na koščke narezanih dateljev (ali zblendanih z vodo v napol tekočo maso, razmerje 2:1 v korist dateljev)
  • 10 dag agavinega sirupa
  • 1 žlica surovega kakava v prahu
  • 3 žlice stopljene kokosove maščobe ali kakavovega masla
  • po okusu malo cimeta ali  ingverja ali klinčkov ali vanilije
  • po potrebi malo vode ali sok stisnjene pomaranče                   
                 
Vse sestavine po vrstnem redu vmešamo v posodo, jih temeljito pregnetemo z rokami in, ko je masa čvrsta in homogena, jo postavimo na hladno za kakšno uro. 
Iz mase lahko oblikujemo malo tortico, kroglice ali male like. 
Po želji jih lahko povaljamo v kokosovi moki, mletih mandeljih, lešnikih, celo v surovem kakavu.
Mmmm božansko božanstveno je božje! Naj vam teknejo!










 

DOMAČE MANDLJEVO MLEKO by Mojca Kurent

 

Mandljevo mleko je okusna in hranilna pijača za naše najmlajše, seveda pa tudi za nas, odrasle, saj je hranilno in lahko prebavljivo.  Če ni alergij na oreške, ga  lahko pripravljamo pozimi in poleti. Ima idealno razmerje med beljakovinami in ogljkovimi hidrati, zato je primeren že po 8 mesecu starosti.

Uporabimo ekološke mandlje in pripravljamo vedno sveže mandljevo mleko. V hladilniku ga shranimo za dan ali dva, pred uporabo ga vedno pretresemo in zato ga shranimo v steklenici.

Za pol litra napitka potrebujemo:
  • 5 žlic olupljenih in mletih  mandljev
  • 0,5 l vode
  • sol – mali ščepec
  • javorjev sirup - 1. žlička
  • vanilijev prah – mali ščepec
Mandlje namočimo čez noč, nato pa jih za minuto namočimo v vrelo vodo, da jih lažje olupimo, nato osušimo. Zmeljemo. V visoko posodo zlijemo pol litra tople vode, dodamo mandlje, sol in javor.  Zmeljemo s paličnim mešalnikom in pustimo stati nekaj časa. Če smo doma, vmes večkrat sestavine zmiksamo. Če imamo blender, jih zblendamo. Nato tekočino precedimo preko gaze. Tako mleko je okusno za pitje, ker je nežnega okusa in  sveže, lahko pa mu dodamo banano ali maline ali borovnice… in dobili bomo odličen napitek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar